Rousseau in Maastricht

vrijdag 18 mei 2012 – Het nieuwe Museum aan het Vrijthof, ondergebracht in gebouwen waar vroeger onder meer het Spaans Gouvernement gehuisvest was, is een pareltje.

Het mocht kennelijk wat kosten om er een schitterend en modern paleisje van te maken. Er is veel aandacht voor de Verlichting van Maastricht, voor de uitgever Jean-Edmé Dufour die er Voltaire en Rousseau (her)drukte.

Dufour had zijn uitgeverij in het pand aan de Papenstraat dat bij het museum getrokken is en hij is nu weer thuis. In de aan hem gewijde kamer beelden van de mannen die hij uitgaf. Ook in de achttiende eeuw lag Maastricht al op een kruispunt van wegen en sluipwegen. Die vereenvoudigen het legale en minder legale boekentransport via Luik en Bouillon.

Een modern museum, waarin de mannen en vrouwen die ooit in de stad woonden, aan het woord komen. Een Zwitsers meisje legt bepruikt uit hoe de wereld van haar stand in elkaar stak. En Maastrichtenaren van verschillende eeuwen spreken met elkaar multimediaal over de verhouding tussen Maastricht en Nederland.

Aan de wanden ook enkele echte Tischbeins. Maar er ontbraken zo kort na de opening van het museum op 14 maart bordjes om te vertellen wie hier voorgesteld werden. Misschien speelde hier de onwil parten om met ‘RFID’-chip (Radio Frequency Identification) langs de tientallen wifi-punten te gaan en komen er in het Museum aan het Vrijthof ook later geen suffe bordjes.

Na het Museum boeken bij De Tribune en bier in Le Tribunal en de wereld lachte ons toe in de stad waar Dufour Rousseau groot maakte. — PA

¶ Museum aan het Vrijthof, Vrijthof 18, Maastricht.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.