Kletteren

maandag 11 juni 2012 – Twee gidsen, 15 dragers, een bed, een matras, een paar pantoffels, zes paar schoenen, twee onderbroeken, verschillende flessen kirsch en wijn, dropjes en nog veel meer. Dit was de bagage van De Saussure, in 1787, op weg naar de top van de Mont Blanc.

Pas in de loop van de 18e eeuw kreeg men oog voor de sublieme schoonheid van ruige bergtoppen. Daarvoor waren de bergen het domein van draken, monsters en andere onheilspellende wezens.

Teylers wijdt momenteel een tentoonstelling aan de eerste avonturiers en nieuwsgierige wetenschappers die de Mont Blanc beklommen. Op weg naar de top ontdekten ze een nieuwe wereld en creëerden ze een nieuwe wetenschap: de mineralogie.

Op de tentoonstelling blinken mooie, bijzondere kristallen. Ook het topje van de Mont Blanc wordt in Haarlem (!) bewaard. Een 3D model van de berg onthult de route van de eerste wetenschapper, De Saussure, die de ‘reus van Europa’ in 1787 wist te bedwingen.

¶ Het bergtopje vind je hier. De expositie Naar de top. Expeditie Mont Blanc in Teylers Museum (Haarlem) duurt tot en met 9 september 2012. Info hier. Interview met conservator Bert Sliggers beluister je hier. Voor meer fraaie 18e-eeuwse Alpenprenten: klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.