Vriendenboeken

Poëziealbum van theologiestudent Arnold Rouse. Coll. Athenaeumbibliotheek Deventer

dinsdag 12 juni 2012 – Ter gelegenheid van het afscheid van Kees Thomassen, KB-conservator namiddeleeuwse handschriften, verschijnt eind juni Aan vrienden gewijd. Alba amicorum in de Koninklijke Bibliotheek. De bundel gaat over vriendenboeken, waarvan hij samen met Chris Heesakkers een inventaris van bijna 2000 stuks (tot 1800) opstelde. De KB bezit er enkele honderden.

Het album amicorum, doorgaans formaatje zakbijbel, dook voor het eerst op in het midden van de zestiende eeuw. Hoogleraren en studenten legden boekjes aan waarin zij collega’s en medestudenten een bijdrage lieten schrijven. Adellijke studenten voegden daar dan vaak een fraai geschilderd geslachtswapen aan toe. Ook gedrukte en geschilderde illustraties verlevendigen zo’n album. Het genre heeft zich in wisselende mate van populariteit en in velerlei gedaantes tot aan het einde van de twintigste eeuw kunnen handhaven.

Bij de presentatie zal Thomassen een lezing houden over de alba uit de KB-collectie. Op luchtige wijze, zo belooft de aankondiging, vertelt hij over het genoegen dat hij beleeft bij het bestuderen van de prachtige illustraties en opmerkelijke inscripties van opvallende namen als Rembrandt, Vondel en Galileo.

¶ Presentatie is op donderdagmiddag 28 juni 2012 (ontvangst vanaf 15.40 uur, drankje vanaf 17.00 uur). Plaats: KB, foyer en aula. Aanmelden: via activiteiten@kb.nl (tot 25 juni) of bellen naar 070-3140217. Lees hier meer over het afgebeelde album van de 16e-eeuwse theologiestudent. En bekijk hier het album van Janus Dousa (op plaatje klikken).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.