Paleis op de Dam (2)

Paleis op de Dam (1811). De kleuren van de vlag zijn veelbetekenend

Paleis op de Dam (1811). De kleuren van de vlag zijn veelbetekenend

donderdag 28 juni 2012 – Vanaf morgen opent het Paleis op de Dam zijn deuren voor bezoekers van de tentoonstelling Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam. Het blijft natuurlijk opmerkelijk dat de eerste koning van Nederland een Fransman was en dat het Paleis op de Dam ooit bedoeld was als burgermansraadhuis (filmpje).

Pas in 1808 kreeg het wereldwonder de bestemming van koninklijk paleis. Gevangeniscellen werden wijnkelders, marmeren vloeren kregen tapijtjes en aan de voorzijde kwam een koninklijk balkon. Toen kon Lamme Loetje, zoals de koning ook wel heette wegens een slepend been, er zijn intrek in nemen.

Voor de tentoonstelling zijn empire-meubelstukken, kunstvoorwerpen en mini-documentaires samengebracht met als doel het gebouw tot leven te brengen als Frans Koninklijk Paleis.

¶ Tot en met 16 september. De catalogus heet Koning Lodewijk Napoleon & zijn Paleis op de Dam. De website van het Paleis vind je hier. En klik hier voor info over de restauratie van het interieur, en hier voor de restauratie van het exterieur. Lees hier de recensie in het RD.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.