Goltzius, Greenaway en het Rijksmuseum

maandag 2 juli 2012 – Goltzius and the Pelican Company gaat over de de Nederlandse illustrator Hendrik Goltzius.

Geprikkeld door diens erotische prenten heeft regisseur Peter Greenaway hem centraal gesteld in deze nieuwe loot aan zijn cinematografische stam ‘Dutch masters’. De film wordt eerdaags verwacht in de Nederlandse bioscopen.

Hieronder het fraaie lokfilmpje:

Het verhaal gaat als volgt. In 1590 (winter) heeft Goltzius een afspraak met een rijke Elzasser markgraaf in diens kasteel aan de Rijn (bibliotheek). Goltzius heeft geld nodig voor een drukpers waarmee hij pikante plaatjes kan drukken.

Het moet een boek worden met erotische bijbelse illustraties. Die hebben betrekking op oudtestamentische verhalen (Lot en zijn dochters, David en Bathseba, Samson en Delila, Johannes de Doper en Salome). Over incest, overspel, necrofilie. De markgraaf raakt geïnspireerd en gaat helemaal los. Ontucht en bandeloosheid in het Elzasser kasteel. Uiteindelijk krijgt Goltzius zijn geld. En zijn drukpers.

¶ In het Rijksmuseum (Philipsvleugel) is tot en met 6 augustus een kleine tentoonstelling te zien van Goltzius’ prenten: Eer boven Goud. Info hier (grappig: het Rijks spreekt over prenten die van de pers ‘rolden’. In Goltzius’ tijd was er nog geen rotatiepers…). Er is ook een vierdelige oeuvrecatalogus verschenen: Marjolein Leesberg, Hendrick Goltzius. The New Hollstein Dutch etchings, engravings and woodcuts (interviewtje).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.