Naar buiten!

Buitenplaats Merestein, bij Beverwijk. Ets en gravure Hendrik de Leth, ca. 1729. (coll. NHA)

zaterdag 7 juli 2012 – Wie bemiddeld was, trok ’s zomers de stinkende stad uit en verbleef de warme maanden in zijn tweede huis, in lommerrijke gebieden en vlakbij het verkoelende water.

Over deze buitenplaatsen – aan de Vecht, in ’s Gravenland of Kennemerland – gaat de tentoonstelling Naar Buiten! in Museum Geelvinck Hinlopen Huis te Amsterdam.

Het Geelvinck Hinlopen Huis is op zichzelf al een bezoek waard. Het is een riant 18e-eeuws stadspaleis aan de Herengracht. Albert Geelvinck liet het in 1687 bouwen, ter gelegenheid van zijn huwelijk met zijn jonge blom Sara Hinlopen. Een bekendere telg van de familie is Agatha Theodora Geelvinck. Zij had in de jaren ’80 een amoureuze en spraakmakende relatie met de Pruisische gezant Friedrich Wilhelm von Thulemeier (klik hier, met fraai portret van Agaath).

In het museum worden vaak concerten gehouden. Bij voorkeur uitgevoerd op historisch authentieke instrumenten.

Op de tentoonstelling Naar Buiten! is onder meer te zien een schilderij van de buitenplaats Elswout van de hand van Jan van der Heyden (1637-1712). Later zou de rijke bankierster Johanna Borski daar haar intrek in nemen. Verder hangen er in het museum gravures van buitenplaatsen en staat er een 18e-eeuws model van een trekschuit. Werktuigen van de tuinbaas en documentatiefilms laten zien dat het landelijk vermaak van de één, heel hard werken betekende voor de ander.

¶ De tentoonstelling Naar Buiten! is van 11 juli 2012 t/m 4 februari 2013 te bezichtigen in Museum Geelvinck Hinlopen Huis, Amsterdam (open 11-17 uur; dinsdags gesloten).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.