Olympische Spelen in 1733

zaterdag 4 augustus 2012 – In dit Olympische jaar verscheen de dubbel-cd L’Olimpiade, met de Venice Baroque Orchestra. Genoemd naar de gelijknamige opera Olimpiade die de Venetiaan Antonio Caldara (1670-1736) in 1733 componeerde voor het Habsburgse Hof in Wenen. Het libretto staat op naam van tekstschrijver Pietro Metastasio (1698-1782), vriendje van castraat Farinelli en protégé van zangeres La Romanina.

La Romanina (plaatje) beschouwt Metastasio als haar persoonlijk bezit en beloont hem voor ieder libretto dat hij aflevert, met een vorstelijk salaris. Hij heeft er dan ook heel wat geschreven, ondanks de verstikkende aandacht van de beroemde zangeres. Zijn libretto’s liggen goed in het oor. Tientallen componisten maken dan ook gebruik van zijn teksten.

De Olimpiade uit 1733 kent een pastorale setting, met herders en nimfen. Het verhaal gaat uiteraard over de Olympische Spelen uit de Klassieke Oudheid: jonge atleten meten zich met elkaar in wedstrijden. Medailles zijn er niet. Het enige wat ze kunnen winnen, is de dochter van koning Clistene.

Een goede plotschrijver laat het hier echter niet bij zitten. Metastasio voegt er misverstanden aan toe en verwerkt diverse intriges uit de Griekse mythologie. Een bijna onnavolgbaar plot is het resultaat, met een heuse zelfmoord en persoonsverwisselingen. Maar ten slotte is er gelukkig een happy end.

L’Olimpiade, de opera die in 2012 is verschenen, is een pastiche op de Olimpiade van Caldara. Het is een mix van verschillende werken die zestien beroemde en minder beroemde componisten in de achttiende eeuw op Metastasio’s libretto hebben gemaakt. Het idee van zo’n mix is eveneens 18e-eeuws, want componisten combineerden wel vaker fragmenten van eigen werk of van werk van anderen tot een nieuw geheel.

¶ Dubbel-cd L’Olimpiade (ca € 25). Romina Basso, Franziska Gottwald, Karina Gauvin, Nicholas Phan, Ruth Rosique, Nicholas Spanos – Venice Baroque Orchestra o.l.v. Markellos Chryssicos Markellos Chryssicos (Naïve V 5295). Promofilmpje hier. Recensie hier en hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.