Harikki dikki douw, Wilhelmus van Nassau

maandag 20 augustus 2012 – Op vrijdag 14 september 2012 wordt ter gelegenheid van de 200ste sterfdag van Johannes le Francq van Berkhey een bloemlezing uit zijn werk gepresenteerd: Het onbedwingbare hart, bezorgd door Rick Honings. Plaats: Universiteitsbibliotheek Leiden (Grote Vergaderzaal), Witte Singel 27, Leiden. Gratis toegankelijk maar wel aanmelden svp bij Rick Honings.

De schrijver Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812) was wereldberoemd in Leiden. Als hij zijn gedichten voordroeg, konden velen de ogen niet droog houden. Maar lang niet iedereen kreeg er zijn handen voor op elkaar.

De persoon van Berkhey was namelijk niet onomstreden. Er was in de tweede helft van de achttiende eeuw geen Leidenaar die zo werd geplaagd, gesard en gedemoniseerd. In zijn grote oeuvre echter zijn schitterende gedichten te vinden, die nog altijd voor veel leesplezier zorgen. Ook in 2012, tweehonderd jaar na het overlijden van de excentrieke dichter en Leidenaar.

Berkhey schreef vooral gelegenheidspoëzie. De geboorte of het overlijden van een kind, een huwelijk, de actuele politieke gebeurtenissen of de ontploffing van het kruitschip in Leiden: hij greep elke gelegenheid aan om zijn gedachten en gevoelens in versvorm te vatten. Berkhey was boven alles ook vaderlander. Hij geldt in de Nederlandse literatuurgeschiedenis als een van de meest hartstochtelijke verdedigers van het Huis van Oranje. Zijn politiek activisme maakte van hem in de jaren tachtig van de achttiende eeuw een prinsgezinde cultfiguur, maar bracht hem ook in grote moeilijkheden.

Dat er onder zijn vele – honderden pagina’s tellende – gedichten ook juweeltjes zitten, blijkt uit het volgende:

Harikki dikki douw,
Wilhelmus van Nassau
Heeft ons van dwinglandij verlost, het Vaderland getrouw.
Sa mannen, voort te veld,
Volgt den Oranje-Held,
Met snaphaan, vaandel, piek en trom, hoedt vrijheid voor geweld.

De Officier
Trotsch en fier,
Leidt de zwier
Der Banier
Van het Land, met verstand.
De Cornet,
Volgt den tred,
Naar de wet
Der trompet
Van Nassau, kloek en trouw:
Rij wat an!
Rij wat an!
Rij wat an, als een man,
Rij wat an!

Dit is een van de gedichten die zijn opgenomen in de bloemlezing Het onbedwingbare hart, die van Berkheys werk is uitgebracht.

Op vrijdag 14 september 2012 wordt in de Universiteitsbibliotheek Leiden Het onbedwingbare hart gepresenteerd. Deze rijk geïllustreerde bloemlezing, samengesteld door Rick Honings, doet recht aan Berkheys veelzijdigheid. Aan de hand van zes plaatsen van herinnering wordt de lezer gevoerd langs locaties uit het leven van deze Leidse dichter. Ter gelegenheid van de boekpresentatie zijn er vier lezingen en toont de Leidse Universiteitsbibliotheek de mooiste Berkhey-stukken uit haar collectie.

Programma:

  • 15.15 uur – Opening
  • 15.20 – 15.40 uur Peter van Zonneveld, Een veelzijdige zonderling. Leven en werk van Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812)
  • 15.45 – 16.05 uur Willem Otterspeer, Johannes le Francq van Berkhey als boerenantropoloog
  • 16.10 – 16.30 uur Rietje van Vliet, De dichter ten dode opgeschreven. Hoe Berkhey door zijn Leidse kwelgeesten ten grave werd gedragen
  • 16.35 – 16.55 uur Anton van der Lem, Geen oog bleef droog. Hoogtepunten uit de Berkhey-collectie
  • 17.00 uur Boekpresentatie en aansluitend borrel

¶ Rick Honings (ed.), Het onbedwingbare hart. Een keuze uit het werk van de Leidse dichter Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812). 210 blzz (rijk geïllustreerd, in kleur). Uitgeverij Astraea. ISBN 978-90-75179-31-6. Winkelprijs € 21,50 (tijdens de presentatie € 17,50).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.