President van Nederland

maandag 3 september 2012 – Op donderdag 13 september krijgt Mark Rutte – die op dat moment weet of hij als minister-president van Nederland een tweede termijn kan krijgen – het eerste exemplaar overhandigd van President van Nederland. Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). De biografie is geschreven door Edwina Hagen en maakt deel uit van de reeks Sleutelfiguren van Nederland.

Rutger Jan Schimmelpenninck was jurist, partij-ideoloog van de partriotten, Bataafs revolutionair en een van de eerste gekozen volksvertegenwoordigers in 1796. Schimmelpenninck was medeontwerper van de eerste Nederlandse grondwet. Door orde te scheppen in een rommelig verlopende discussie, waarbij hij de voorzittershamer in handen had, zorgde hij ervoor dat het beroep van parlementariër werd geprofessionaliseerd.

Zijn finest hour beleefde hij in 1805, toen hij na een zegerit als diplomaat in Londen en Parijs een jaar lang president was van Nederland, de eerst en enige in onze hele nationale geschiedenis. Edwina beschrijft niet allleen zijn politieke carrière maar geeft ook een intieme inkijk in zijn huwelijk met Catharina Nahuys.

¶ Edwina Hagen-Woodward, President van Nederland. Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825). Uitgeverij Balans (najaarscatalogus). Tijdens de presentatie op 13 september (aanvang 16.00) spreken o.a. Niek van Sas en Edwina Hagen. Borrel na afloop. Locatie: Den Haag, Nieuwspoort. Aanmelden voor 6 september bij de uitgever.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.