Museum achttiende eeuw naar de gallemiezen

Stilzwijgen over vernieling Rijksmuseum Twenthe. Geen stemadvies

dinsdag 4 september 2012 – In verloren hoekjes van de landelijke kranten hebben we kunnen lezen dat er volgens het advies van wie weet wie van het Rijksmuseum Twenthe niet veel deugde. In veel gevallen kan zo’n oordeel terzijde worden gelegd: het is gesteld in schabouwelijk Nederlands door lieden die het museum niet bezocht hebben (of in ieder geval niet verder kwamen dan het halletje) en hun belangetjes elders veilig hebben ondergebracht.

In jaren waarin wat van waarde is als een provocatie wordt gezien, is zo’n oordeel een voorbode van afbraak. Die afbraak wordt in de goede tradities van het moderne liberalisme (Patje Pee) door ‘de verantwoordelijke bewindspersonen’ giechelend aanschouwd. Afbraak is humor!

Enschede is heel ver en dat maakt afbraak minder erg.

Dat mag ik zo natuurlijk niet zeggen, want toen met die vuurwerkramp was het wél goede televisie. De Tukkers moesten destijds ondertiteld worden, wat de ramp een exotisch karakter verleende. De vernietiging van het Rijksmuseum Twenthe vanachter het bureau is géén goede televisie.

Een paar keer heb ik het museum in Twenthe bezocht, een hele reis, jazeker, maar de moeite waard. Een gave collectie, met een bijzondere (en elders afwezige) aandacht voor de kunst van de achttiende eeuw. Catalogi van het museum zijn goed verzorgd, vaak door mensen van het museum; de stemming in het museum is aangenaam.

In Enschede en omstreken heeft men zich op beschaafde wijze verzet tegen de iconoclasten, maar in Almelo en Hengelo was het rumoer al verstomd.

Enschede is heel ver en dat maakt afbraak minder erg.

Niet waar natuurlijk, maar het is verbijsterend dat vanuit de officiële dix-huitièmistique geen woord van eh… protest heeft geklonken. Ik vraag niet om een kaartenactie met ‘Ik ben boos op Halbe Zijlstra’, maar een net briefje aan de staatssecretaris waarin staat dat het niet tof is om het Rijksmuseum Twenthe zo onevenredig zwaar te straffen. Volgens dolgedraaide cultuurrelativisten mag destructie dan als constructieve daad gelden en afbraak de weg banen naar een betere toekomst, je moet toch werkelijk van de pot gerukt zijn om dat écht te geloven.

Enschede is heel ver, maar het museum was wél open!

Mag ik hier heel voorzichtig naar voren brengen dat ik de afbraak van het Rijksmuseum Twenthe betreur en dat ik liever een open museum heb dan een spectaculair museum dat vooral dicht is?

Ook al is dat spectaculaire museum dan niet ver met de tram. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.