woensdag 4 september 2012 – Op zondag 9 september (aanvang 14.00 uur) begint in het Leidse Museum Boerhaave Salon Boerhaave: Peter Rietbergen spreekt dan over voedsel en religie.
Rietbergen schreef vorig jaar een boek over de pauselijke eetcultuur vanaf de vijftiende tot en met medio zeventiende eeuw. In die tijd, waarin Rome in culturele en religieuze zin nog als voorbeeld gold voor Europa, was de verbeelding aan de macht. In de schilder- en beeldhouwkunst, maar ook in in de keuken en aan tafel.
Gerenommeerde keukenmeesters speelden een grote rol. In 1470 verscheen het allereerste gedrukte kookboek van Europa, geschreven door Bartolomeo Platina (1421-1481). Hij was ten tijde van paus Sixtus IV de eerste directeur van de Vaticaanse Bibliotheek.
Het mede daardoor beïnvloede, allermooiste kookboek ooit uitgegeven – tot de komst van de glossy kleurendruk in de negentiende eeuw – werd in 1570 samengesteld door de kok van paus Pius V, Bartolomeo Sacchi (1500?-1577).
¶ P.J. Rietbergen, Bij de Paus aan Tafel.Culinaire Cultuur in Rome en Europa tijdens de Renaissance en de Barok. Amersfoort, Bekking & Blitz, 2011. ISBN 978 90 6109 1622 (127 pp; in kleur geïllustreerd). Achtergrondinfo en info over hele oude Italiaanse kookboeken.