Het geheim van de haan

Inauguratie van het fonds Dr. Anna Frank-van Westrienen

donderdag 13 september 2012 – Op zaterdag 6 oktober vindt in de UB Leiden (Grote Vergaderzaal) een bijeenkomst plaats ter ere van de inauguratie van het fonds Anna Frank-van Westrienen. Zij schonk na haar overlijden haar bijzondere collectie oude drukken aan de Universiteit Leiden. Bovendien legateerde ze aan de UB een bedrag ter voorzetting van haar collectie.

Anna Frank-van Westrienen (1917-2012) studeerde geschiedenis te Leiden, onder andere bij Colenbrander en Huizinga. Zij was aanwezig bij de beroemde rede van Cleveringa die protesteerde tegen het ontslag van joodse werknemers aan de universiteit. Tijdens de bezetting was ze actief in het studentenverzet. Ze promoveerde in  1983 te Leiden met een proefschrift over de Groote Tour.

Haar negentigste verjaardag vierde ze met een tweede publicatie, ditmaal over het onderwijs van de Latijnse taal in de zeventiende eeuw. Een raadselachtig embleem (zie illustratie) meende zij naderhand te kunnen verklaren, maar het is haar niet meer gegeven geweest haar stelling te verifiëren. Welke verklaring ze had, is onbekend gebleven, maar een ieder is vrij om de speurtocht voort te zetten.

Op 6 oktober zullen diverse sprekers recht doen aan het werk van deze bijzondere alumna en milde geefster. Daarna zal haar schenking worden gepresenteerd, zowel in een digitale tentoonstelling als in een echte expositie van de boeken zelf. Het geheel wordt besloten met een hapje en een drankje.

Programma

  • 13.30 uur – Ontvangst met thee
  • 14.00 uur – André Bouwman (hoofdconservator UBL), welkomstwoord
  • 14.10 uur – Anton van der Lem, ‘Levensbericht van Anna Frank-van Westrienen’
  • 14.25 uur – Marika Keblusek, ‘Anna’s Groote Tour’
  • 14.40 uur – Riet Schenkeveld-van der Dussen, ‘Het schoolschrift van P. Teding van Berkhout’
  • 15.00 uur – Cees Andriesse, ‘Hij doet het! Over de totstandkoming van Dutch Messengers’
  • 15.15 uur – Webpresentatie collectie Dr. Anna Frank-van Westrienen
  • 15.30 uur – Bezichtiging boeken uit de schenking (leeszaal Bijzondere Collecties)

¶ In verband met het beperkt aantal plaatsen (max. 60) wordt u verzocht u van tevoren aan te melden bij Anton van der Lem.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.