Expeditievergadering JCW

vrijdag 14 september 2012 – Onder begeleiding van Peter Sprangers en Ton Jongenelen gaan ‘het JCW’ en andere belangstellenden morgen, zaterdag 15 september, op expeditie naar Utrecht. De expeditie staat in het teken van de teloorgang van twee Utrechtse lusthoven: Zijdebalen en Rotsoord (Rotsenburg).

David van Mollem, de eigenaar van Zijdebalen, en Frans van Oort, de eigenaar van Rotsoord, zullen ongetwijfeld veel gemeenschappelijks gehad hebben. Toch zullen zij elkaars vrienden niet geweest zijn. De Zijdefabrikant David van Mollem stond bekend als succesvol, als betrouwbaar en sympathiek. Zijn buitenplaats was een waar paradijs.
De tegel- en steenbakker Frans van Oort lijkt uit ander hout gesneden. Ook hij was succesvol in zaken. Maar als we Weyerman moeten geloven, was hij een onbetrouwbaar en onaangenaam heerschap. En zijn buitenplaats was een luguber spookhuis.

Weyerman schrijft onder meer:

[…] Rotsenburg vertoont zig in ’t inkomen gelyk aan een vervallen Tempel, die by een besmeerde Toveres is uitgekipt tot de viering van een Sabbat der Hexen en deszelfs ingang is zo helder als een onderaardsche Grafstede.
Wat het Spook aangaat (nu spreek ik ernstiger dan naar ouder gewoonte) dat heb ik nooit ontmoet. […] Ook zal ik niemand raaden, van by nacht naar Spooken te loopen zien, want na den klokslag negen uuren, komt zyn Pottebakkers Vee een rondendans huppelen, verzelt met hun beleemde Askatten, zynde die ronden-dans zo zuiverende en Vagevuurachtig, dat de Emmers, de Stoelen, de Glazen, de Bouteilles, de Hengelroeden, de Persikken, de Abrikoozen, de Bloempotten, ja tot de Deuren van het Zomerhuis inkluis, zo deeger worden weggedanst, dat ze niet te vinden zyn, wanneer Aurora het half rond des Aardryks komt begroeten.

Dag en datum zaterdag 15 september 2012, ontvangst vanaf 13.00 uur, aanvang programma 13.30 uur
Locatie Universiteitsmuseum Utrecht, Lange Nieuwstraat 106. Na afloop borrel (eigen rekening) in De Rechtbank in de Korte Nieuwstraat
Kosten Geen
Openbaar vervoer Vanaf Utrecht CS bus 43 richting Driebergen Rijsenburg, halte Sterrenwijk. Vandaar nog tien minuten lopen.
Aanmelden Stuur een mail naar de secretaris.
Info Klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.