maandag 17 september 2012 – Op zaterdag 29 september vindt er in het Nationaal Archief/KB-complex een symposium plaats over Hollandse raadpensionarissen in de 17e eeuw: De Hollandse raadpensionaris: president van de Republiek?
Een interessante vraag over de machtigste man in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Want hadden we niet ook een stadhouder die flink wat in de melk te brokkelen had? En waren er niet meer gewesten dan alleen Holland, dat beroemde mannen als Oldenbarnevelt, Heinsius en de Witt naar voren schoof?
Op het symposium laat een aantal sprekers (Simon Groenveld, Luc Panhuysen en Guus Veenendaal) zien hoe de genoemde raadpensionarissen in moeilijke tijden (de oorlogen met Spanje, Engeland en Frankrijk) hun invloed en gezag aanwendden om tot oplossingen en besluiten te komen in de Republiek. De vergelijking van de Republiek met de EU zal worden belicht door Pieter Wagenaar en Frits van der Meer. Speciaal voor de aanwezigen stelt het Nationaal Archief een aantal zeer bijzondere documenten uit zijn collectie ten toon.
¶ Kosten: € 10 voor Vrienden van de Witt, Vrienden van de KB, en Vrienden van het NA; € 12 voor anderen. Aanmelden door te mailen naar het Nationaal Archief en (!) vóór 20 september te betalen op reknr 1418.70.346 t.n.v. Vrienden van de Witt te Utrecht. Meer info over het programma: hier.