‘Dank u voor deze mooie geschiedenis van dit prachtige land’

woensdag 19 september 2012 – Afgelopen donderdag nam Mark Rutte het eerste exemplaar van President van Nederland: Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825) van Edwina Hagen in ontvangst.

Grote kans, voorspelde Rutte, dat deze biografie tijdens de formatie bij hem op tafel ligt. Zelf is hij ooit afgestudeerd bij Simon Groenveld op een scriptie over de patriottentijd in Haarlem.  Goejanverwellesluis en de Staatsregeling van 1798 zijn voor hem geen onbekend terrein, bekende de VVD’er. Citaat:

Dat Schimmelpenninck nu een plaats krijgt in de reeks Sleutelfiguren van het Prins Bernhard Cultuurfonds en uitgeverij Balans, lijkt mij een daad van historische rechtvaardigheid. Schimmelpenninck was patriot en revolutionair van het eerste uur. Hij zat als ambassadeur van de Bataafse republiek zo ongeveer op de eerste rij toen Napoleon zichzelf tot keizer kroonde. En zoals de titel van dit boek al zegt: hij schopte het zelfs tot de eerste en enige president die ons land ooit heeft gehad, al mocht hij zichzelf dan niet zo noemen. Zo was hij in zijn tijd altijd aanwezig op de plek waar het gebeurde. Dus met recht een sleutelfiguur.

¶ Bekijk hier een recensie op de website historiek.net. En kijk hier naar een interviewfragment met Edwina. De ‘spreekpunten’ van Mark Rutte vind je hier. De link naar de uitgever staat hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.