donderdag 20 september 2012 – Bomexplosies, moordaanslagen, protestmarsen, schermutselingen en massale plunderingen: Nederland verkeerde in de jaren 1780 in een staat van burgeroorlog.
Het is precies 225 jaar geleden dat orangisten het patriotse Heusden innamen en plunderden. Een mooie gelegenheid om dit te herdenken. Dat gebeurt dan ook in Café De Republiek, waar tevens het eerste exemplaar van Tot Nut van Nederland, van Joost Rosendaal, wordt gepresenteerd. In dit boek schetst Joost de nieuwe politieke cultuur die eind 18e eeuw is ontstaan. Een cultuur waarbij radicalisering de politieke tegenstellingen verscherpte.
Dit alles wordt geplaatst tegen de achtergrond van wat er zich afspeelde in en om Heusden, aan de grens van Holland en Brabant. In meerdere opzichten was dit een grensgebied: tussen noord en zuid, tussen klei en veen/zand, tussen protestant en katholiek.
Ton van de Sande (oud-hoofddocent Cultuurgeschiedenis Nieuwe Tijd aan de Radboud Universiteit Nijmegen en emeritus hoogleraar Vrijmetselarij, Universiteit Leiden) zal vrijdag 21 september een inleiding op het boek verzorgen. Aansluitend reageert Joost Rosendaal hierop; hij biedt daarna het eerste exemplaar aan de burgemeester van Heusden aan. Na diens slotwoord is er gelegenheid het glas te heffen op deze feestelijke gebeurtenis.
¶ Café De Republiek, Hoogstraat 4 te Heusden. De ontvangst is om 16.00 uur, het programma begint om 16.15 uur. Aanmelden hier.
¶ Joost Rosendaal, Tot Nut van Nederland. Polarisatie en revolutie in een grensgebied, 1783-1787. ISBN 9789460040597. Uitgeverij Vantilt. Prijs € ca 22,50 voor 288 pagina’s.