Achter het behang

vrijdag 21 september 2012 –  Op vrijdag 26 oktober is er een symposium over historisch papierbehang. Organisatoren zijn het RKD en de Stichting Historische Behangsels en Wanddecoraties in Nederland (SHBW).

Deze stichting is 20 jaar geleden opgericht om kennis over behangsels te behouden & te verspreiden. ‘Helaas zijn in het verleden te veel historisch waardevolle behangsels ongedocumenteerd in de afvalcontainer verdwenen’, meldt de website. De SHBW streeft ook naar het behoud van oud behang. Zo is de SHBW eigenaar van een omvangrijke verzameling – de grootste van Europa – van circa 5000 gebruikte behangsels. Het merendeel is afkomstig uit Utrechtse huizen en dateert uit de 18e, 19e en 20ste eeuw.

Tijdens het symposium gaan sprekers uit binnen- en buitenland in op de schoonheid en de rijke geschiedenis van behang. Ze benadrukken de onschatbare waarde ervan voor bouwhistorisch onderzoek. De dag eindigt in Museum Meermanno waar twee van de oudste in situ bewaard gebleven Nederlandse papierbehangsels bewonderd kunnen worden.

¶ Vrijdag 26 oktober (09.30-17.00 uur). Locatie: Aula van het RKD (KB-complex) Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag. Kosten € 55. Aanmelden hier. Info hier. Kijk hier naar een fraai 18e-eeuws Amsterdams behangsel.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.