Wouter Schouten en de hongi-tochten op Ambon

dinsdag 25 september 2012 – Het Amsterdam Centre for the Study of the Golden Age (ACSGA) organiseert op 4 oktober (15.30-17.15 uur) de lezing ‘Wegh der weegen’. De ontwikkeling van de Amersfoortseweg 1647-2010.

Jaap Evert Abrahamse zal ingaan op het ontwerp van de Amersfoortseweg door Jacob van Campen, de intenties van de opdrachtgevers en de herwaardering die de laatste jaren heeft plaatsgevonden. Direct na de lezing wordt de uitgave Wouter Schouten, dichter en VOC-chirurgijn gepresenteerd.

Het leven van chirurgijn Wouter Schouten (1638-1704) was vol avonturen. Lange tijd voer hij aan boord van VOC-schepen naar Indië, waar hij getuige was van diverse ingrijpende gebeurtenissen. Op Ambon bijvoorbeeld was hij getuige van hongi-tochten, waarbij huizen, boten, en plantages werden vernietigd omdat de lokale bevolking specerijen leverde aan concurrenten van de VOC. Schouten publiceerde hierover in zijn succesvolle Oost-Indische Voyagie (1676).

¶ Marijke Barend-Van Haeften en Hetty Plekenpol, Wouter Schouten, dichter en VOC-chirurgijn. 36 gedichten bij de Oost-Indische voyagie. Walburg Pers. ISBN 9789057307096. Prijs 29,50.
¶ Locatie lezing 4 oktober: UB Amsterdam, Doelenzaal. Deelname gratis, zonder aanmelding. Na afloop borrel. Info over de lezing: klik hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.