Literatuur om het nationaal besef te voeden

woensdag 10 oktober 2012 – Onlangs verscheen bij Verloren het proefschrift Zuid-Nederlandse letteren en natievorming onder Willem I, geschreven door Janneke Weijermars.

De flaptekst meldt het volgende:

In het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830) waren de Nederlandse taal en literatuur het middel bij uitstek om de landsdelen – het huidige België en Nederland – tot een geheel te smeden.

Koning Willem I probeerde met een keur aan maatregelen het Zuidelijke literaire leven te stimuleren en niet zelden ook onder controle van de regering te brengen ter bevordering van de eenheid.

Janneke Weijermars beschrijft niet alleen de sturende kracht van dit beleid, maar vooral ook de effecten ervan in het Zuiden. Voor sommige auteurs was de Noord-Nederlandse literatuur de norm waaraan zij wilden voldoen, bij anderen bracht de vereniging met het Noorden juist een verlangen naar eigenheid teweeg. De ruzies, het wederzijdse onbegrip en de daarop volgende polemieken waren nauw vervlochten met politieke kwesties.

Zo vormt Stiefbroeders een geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vanuit literair perspectief.

Inmiddels beginnen heel wat mensen warm te lopen in de voorbereiding op de viering van 200 jaar Koninkrijk. De Werkgroep Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (VKN) en het Algemeen-Nederlands Verbond (ANV) lanceren samen een halfjaarlijkse lezingenreeks over diverse aspecten van de integratie en desintegratie van de Lage Landen ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden (1815-1830).

Tussen 2012 en 2015 vindt er elk jaar een voorjaarslezing in Nederland, gevolgd door een najaarslezing in Vlaanderen. Zo wordt naar het gedenkjaar 2015 toegewerkt. Bovendien wil de organisatie in 2013 aanhaken bij de grootscheepse Nederlandse festiviteiten rond ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden’.

In dit kader verscheen ook het boekje De Bildungsroman van het Verenigd Koninkrijk. De ontwikkeling van Noord en Zuid in de literatuur. Het vormt het eerste deel van de reeks Noord en Zuid onder Willem I. 200 jaar Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, onder redactie van Rik Vosters en Janneke Weijermars.

¶ Janneke Weijermars, Zuid-Nederlandse letteren en natievorming onder Willem I, 1814-1834. Verloren 2012. ISBN 9789087043100. Prijs € 35 voor meer dan 400 blzz en (deels) plaatjes in kleur.
¶ Marita Mathijsen & Janneke Weijermars, De Bildungsroman van het Verenigd Koninkrijk. De ontwikkeling van Noord en Zuid in de literatuur. Den Haag: Algemeen Nederlands Verbond (ANV). 81 pagina’s, geïllustreerd, en met lezingen op cd-rom. Voor meer info, klik hier (ook bestelinformatie).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.