Op zoek naar het aards paradijs

vrijdag 12 oktober 2012 – Op 23 oktober verschijnt de biografie van Jacob Roggeveen, de man die bekend is geworden door zijn ontdekking van Paaseiland. Dat gebeurde in april 1722 tijdens zijn expeditie op zoek naar Terra Australis Incognita, het onbekende Zuidland, dat zich ergens in de Stille Oceaan zou bevinden.

De auteur, historicus Roelof van Gelder, deed uitvoerig onderzoek naar deze merkwaardige Zeeuw die hoogbejaard nog aan deze ontdekkingsreis begon en die geen zeeman was, maar een ervaren jurist. Van Gelder gaat in op zijn intellectuele achtergronden, zijn kortstondige bevlieging door de ideeën van Spinoza en zijn langdurige contacten met de hattemisten, een heterodoxe groepering binnen de gereformeerde kerk.

Roggeveen raakte ook geïnvolveerd met politieke activisten die in 1702 de macht in Middelburg grepen. Hij diende de VOC in Batavia op een van de hoogste posten, als Raad van Justitie en keerde tamelijk gefortuneerd terug. Opnieuw haalde hij zich de toorn van de kerk op de hals, wat leidde tot zijn verbanning uit Middelburg.

In 1721 begon hij in dienst van de WIC aan zijn grote expeditie met een vloot van drie schepen en een bemanning van 220 man. De tocht verliep aanvankelijk voorspoedig maar op de Stille Oceaan sloeg de rampspoed toe. Honger, dorst, schipbreuk, zieken en doden was het lot van deze reis. Vele Polynesische eilanden werden bezocht, maar het Zuidland kwam niet in zicht. Na eindeloze ontberingen bereikte Roggeveen met twee van zijn schepen en een gehalveerde bemanning Batavia. Daar werd hij onmiddellijk gearresteerd omdat hij zich illegaal in het octrooigebied van de VOC bevond.

Landing van Roggeveen en zijn mannen op 10 april 1722. Uit Tweejaarige reyze rondom de wereld, ter nader ontdekkingen der onbekende Zuydlanden (Dordrecht 1728)

Na twee jaar keerde hij terug in Nederland waar hij tot zijn dood nog altijd een strijdlustig karakter toonde.

¶ Roelof van Gelder, Naar het aards paradijs. Het rusteloze leven van Jacob Roggeveen (1659-1729). Uitgeverij Balans, 340 blz. € 29,95. Geïllustreerd. ISBN 978 94 600 3573 9.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.