dinsdag 23 oktober 2012 – De Katwijkse schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas noteerde omstreeks 1780 zijn belevenissen aan boord van zijn bomschuit. Eeuwenlang lagen zijn aantekeningen in de kluis van de UB Leiden. Het manuscript is binnenkort te zien in het Katwijks Museum. Het is een uniek handschrift, omdat het het enige overgeleverde ooggetuigenverslag van het Katwijkse vissersleven uit de 18e eeuw is.
De tekst verschijnt op 27 oktober voor het eerst in drukvorm als: Aan boord van een Katwijkse bomschuit. Hertaald maar met afbeeldingen van het origineel. Geplukt van internet:
Van der Plas doet verslag van twee reizen ter visserij: een reis met de vleet, waarmee de zeelui op haring vissen, en een reis met het schrobnet, om andere vis te vangen. De eerste reis voert naar de kust van Engeland, op de tweede reis blijven ze onder de Hollandse kust. De twee verhalen spelen zich af in de achttiende eeuw, de tijd van de vroege bomschuiten.
De vissers maken allerlei avonturen mee: er steekt een storm op, ze raken een vleet kwijt, er breekt een zwaard in stukken en er zwemmen haaien in net. Bovendien overvaart een groot schip hun netten. Uiteindelijk loopt alles toch nog goed af en keren ze naar Katwijk terug met een volle schuit vis. Eind goed, al goed.
Het boek bevat enkele nog niet eerder gepubliceerde afbeeldingen in kleur, zoals een zeekaart met daarop de plaatsen en visgronden die de vissers onderweg aandeden.
Naar aanleiding van de publicatie van het boek wordt het handschrift van Van der Plas van 27 oktober tot en met 26 januari tentoongesteld in het Katwijks Museum.
¶ Aan boord van een Katwijkse bomschuit in de achttiende eeuw. Het handschrift van schipper Leendert Buijsertszoon van der Plas. Hertaald door Leendert de Vink. Met medewerking van Korrie Korevaart en Jaap van der Marel; illustraties door Bert van der Meij. Primavera Pers. ISBN 978-90-5997-128-8. Prijs € 17,50 (144 pp.).