Weer een boek over Jaco

woensdag 24 oktober 2012 – Kun je het schrijvers verwijten wanneer ze bij het schrijven van een roman geen gebruik maken van relevant wetenschappelijk onderzoek? Recent onderzoek dat gewoon via bibliotheek/boekhandel bereikbaar is?

Die vraag doemt onmiddellijk op bij het lezen van de verantwoording van Conny Braam, achterin haar nieuwe roman Sjaco. Daar noemt ze de eigentijdse bronnen, pamfletten en verdichtsels over de Amsterdamse 17e/18e-eeuwse schurk, die ze heeft geraadpleegd. Ze bedankt archiefmedewerkers die haar zo bereidwillig hebben geholpen met het doen van onderzoek naar de ware Jaco. Maar de dissertatie van Frans Thuijs De ware Jaco (Verloren 2008) lijkt geen moment op haar bureau te hebben gelegen.

Op 17 oktober werd het eerste exemplaar van Sjaco uitgereikt aan mensenrechtenactivist Klaas de Jonge. De roman gaat als volgt. Jacob Frederik Muller, alias Sjaco, wordt in een herberg vlakbij de Jordaan opgepakt. Hij wordt verdacht van inbraak. Info uitgever:

Rentenier Tobias van Thuynhuizen besluit de rechtsgang te volgen. Van zijn achteroom, de gezaghebbende hoofdofficier Ferdinand van Collen, krijgt hij toestemming de – soms gruwelijke – verhoren van Sjaco bij te wonen. De Amsterdamse schepenen hebben goede hoop de dief snel op het schavot te brengen.

Maar vanuit zijn cel, onderin het stadhuis, bindt de jonge Sjaco een juridisch gevecht aan met de hoofdofficier en daarmee met het oppermachtige regentendom.

De titanenstrijd tussen het stadsbestuur en de charmante schelm Sjaco, wordt ook de strijd van Tobias en zijn buurvrouw Machteld. Met een stroom aan felle pamfletten proberen ze de stad op te zetten tegen haar regenten. Sjaco de onverzettelijke zal uitgroeien tot de held van de Jordaan.

Op 30 oktober wordt Conny Braam geïnterviewd door Kees Schaepman over ‘de totstandkoming van Sjaco en het langdurige onderzoek dat daaraan vooraf ging’.

¶ Spui25, 30 oktober (17.00-19.00 uur). Toegang gratis maar aanmelden moet (hier).
¶ Conny Braam, Sjaco. Uitgeverij Bertram + de Leeuw. ISBN 9789461560902. € 18,95 (ca 400 pp).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.