Poor Old Bram

donderdag 25 oktober 2012 – Je mist hem eigelijk niet: het standbeeld van Abraham de Peyster (1657-1728), burgemeester van New York. Het stond meer dan honderd jaar in Manhattan maar het moest in 2004 plaatsmaken voor een British Memorial Garden, ter herinnering aan Britse slachtoffers van de aanslagen op de Twin Towers. Inmiddels zijn er mensen die zich druk maken over de verdwijning van ‘Poor Old Bram’.

De oude Bram speelt een belangrijke rol in Kooplieden & Kerkgangers. Geloof, hoop en handel van de familie De Peyster, 1525-1725. Het boek ligt al weer een paar maanden in de schappen. Hierin wordt de geschiedenis van de Nederlanden (tijdens de Opstand) en van New York (in de koloniale periode) beschreven vanuit het perspectief van de familie De Peyster.

Het boek begint in de vroege zestiende eeuw in Vlaanderen, en volgt De Peysters als ze uitwaaieren over Duitsland en Nederland, later Noord-Amerika. Ze zitten in kerkenraden en stadsbesturen, bekleden functies in het leger. Maar ze zijn voor alles kooplieden.

De Bussumse advocaat en oud-bankier Frans Peijster (zonder ‘de’) deed voor dit boek over zijn voorouders onderzoek in archieven en bibliotheken in de Oude en Nieuwe Wereld. Hij beschrijft Peter Stuyvesant als gereformeerde fundamentalist, die joden en lutheranen in Nieuw Nederland zoveel mogelijk tegenwerkte. Ook de herovering van New York door twee Nederlandse admiraals in 1673 en de latere staatsgreep in 1689 komen aan bod. De familie De Peyster moest daar opnieuw, maar nu met Engelsen integreren. De familie had veel schepen en handelde in vrijwel alles: bonen, erwten, meel, maderawijn, ijzeren potten, katoenen doeken.

¶ Frans Peijster, Kooplieden & Kerkgangers. Geloof, hoop en handel van de familie De Peyster, 1525-1725. Walburg Pers. ISBN 978.90.5730.817.8. Prijs € 29,95 (352 pp met plaatjes). Interview met de auteur (niet op zondag).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.