Twee extremisten: Bilderdijk en Multatuli

vrijdag 2 november 2012 – In het kielzog van Allerheiligen en Allerzielen komen onvermijdelijk Willem Bilderdijk en Multatuli, twee schrijvers ‘groter dan het leven’, tot ‘Nachleben’. Op zaterdag 3 november is er ’s middags in de Roode Bioscoop (Haarlemmerplein 7, Amsterdam) ruimte en tijd voor de strijd tussen wilde Willem en maffe Multatuli. Twee extremisten raken elkaar!

In een bijeenkomst, waarvoor de leden van het Bilderdijkgenootschap en die van het Multatuligenootschap zijn uitgenodigd (maar waaraan verder nauwelijks ruchtbaarheid lijkt te zijn gegeven), komen Bilderdijk en Multatuli tegen elkaar in de ring. De eerste ronde bestaat uit een lezing van Rick Honings en daarop zijn er korte rondes, waarin Joris van Eijnatten en Gert-Jan Johannes als referenten optreden.

Johannes publiceerde in 2007 in Het Bilderdijk-museum (te vinden via DBNL) een mooi stuk over Bilderdijk, Multatuli en .. Van het Reve (Gerard).

Het zal voor Bilderdijk een moeilijke middag worden: Multatuli heeft Bilderdijk kunnen meppen, maar de dode kon zich niet meer verdedigen. Benieuwd of Honings, Van Eijnatten en Johannes het (met vertraging) voor Bilderdijk opnemen of durven te lachen met Multatuli.

Na de pauze waarin de Blauwe Knoop thee en koffie schenkt, spreekt Winnie Sorgdrager, voorzitter van het Multatuligenootschap, de aanwezigen toe over aanstaande kastekorten en presenteert Jaap de Jong zijn boek Spreken als Max Havelaar. — PA

¶ De Roode Bioscoop opent de deuren om 13.30 uur, het spektakel begint om 14.00 uur.
Update: op Neder-L staat een korte bespreking van de hilarische discussie die zich ontspon over Bilderdijk vs Multatuli.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.