Bommetje onder het Kremlin

donderdag 8 november 2012 – ‘Om drie uur gaan we het Kremlin opblazen’, zo staat er in een brief vol geheime cijfercodes te lezen (dubbelklik op het plaatje).

De brief, gedateerd 20 oktober 1812, is ondertekend door ‘Nap’. Oftewel door Napoleon. De dag daarvoor had hij zich uit het centrum van Moskou teruggetrokken.

De brief waarin Nap zijn snode plannen ontvouwde, of liever gezegd zijn bevelen dicteerde, was tot nu toe niet bekend. Maar nu wel. Begin december wordt die geveild door veilinghuis Osenat, Fontainebleau. Geschatte opbrengst: € 10.000 à 15.000. Veel brieven die Napoleon schreef vanuit Rusland, zijn verloren gegaan: waarschijnlijk onderschept door de Russen. Dat zal de prijs vermoedelijk wel opdrijven.

De bewuste brief is gericht aan de secretaris van Napoleon, Hugues-Bernard Maret, hertog van Bassano (portret). Nap verzoekt hem tevens extra paarden en meer voorraden te leveren. Die waren in het verre, koude en oorlogszuchtige Rusland behoorlijk geslonken.

Het bombardement van het Kremlin werd uitgevoerd door maarschalk Édouard Adolphe Casimir Joseph Mortier, hertog van Trévise (portret). Naar verluidt werd Mortier met 8000 man achtergelaten in de hoofdstedelijke burcht. Hij wist een aantal torens en delen van de muren te vernietigen. Maar de Russen bleken onoverwinnelijk en zorgden ervoor dat Nap en zijn troepen begonnen aan wat de koudste en afgrijselijkste terugtocht aller tijden zou worden. Voor Nappies Grande Armée werd het een drama, waarin duizenden manschappen het leven lieten.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.