zaterdag 10 november 2012 – Eén van de beroemdste bewoners van het kleinste dorp van Nederland is, jawel, Weyerman.
In 1695 verhuisde hij, nog geen 18 jaar oud, naar ’t Woudt, onder de rook van Delft. Daar kreeg hij privé-les van de hervormde predikant Petrus Santvoort. Naast de studie ziet Weyerman kans om tweemaal per week naar Delft te gaan, waar hij bij kunstschilder Thomas van der Wilt schilderlessen volgde. (bron)
Over de geschiedenis van dit Delflandse kerkdorp ’t Woudt verscheen onlangs ’t Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland, geschreven door de Schipluidense historicus Jacques Moerman. Petrus Santvoort krijgt er vier pagina’s toebedeeld; Weyerman en het spookverhaal komen daar ook ter sprake. Citaat uit het persbericht:
In de Middeleeuwen was het kleine ’t Woudt beroemd aan het grafelijke hof en zelfs buiten de landsgrenzen vanwege de productie van boter en kaas. In het boek komen ook de spannende verhalen van haar bewoners tot leven. Zo heeft ’t Woudt een aantal eigenzinnige predikanten en opmerkelijke schoolmeesters gehad. Jan Corneliszoon van ’t Woudt, die in het kerkdorp opgroeide, werd onder de naam Woudanus in het begin van de zeventiende eeuw een bekende portretschilder in Leiden.
¶ Jacques Moerman, ’t Woudt. De rijke geschiedenis van het kleinste dorp van Nederland. Uitgave Historische Vereniging Oud-Schipluiden (Historische Reeks Midden-Delfland). Prijs € 24,95 (256 blzz met 350 illustraties in kleur). Te koop in Delftse boekhandels en in het Museum Het Tramstation Schipluiden. Daar was in het voorjaar – maar misschien nog steeds? – een kleine expositie over boeken van/over Hubert Kornelisz Poot. Lees hier een recensie van het boek door een bloggende Westlander: met een scan van een uitvoerige bespreking in het AD.