donderdag 15 november 2012 – Het Bilderdijk Museum – met een eigen periodiek en met jaarlijkse lezingen op de jaarvergaderingen – heeft al enkele jaren een concurrent: de Stichting Bilderdijk Haarlem. De dichter bracht in die plaats zijn laatste levensjaren door. Hij stierf er op 18 december 1831.
De Haarlemse stichting organiseert een keer in de twee jaar een Bilderdijk-lezing. Op vrijdag 21 december 2012 is de eerstvolgende, in de Grote of Sint Bavokerk. Kerk is open om 16.30 uur.
Eric Moormann (prof klassieke archeologie Radboud Universiteit) spreekt over Donder en bliksem boven de Vesuvius. Het gaat volgens het persbericht over ‘vulkanen, eenzaamheid, genialiteit, het genoegen van zelf op ontdekkingsreis gaan en de vruchtbaarheid van het lezen’. Citaat:
Zoals bij de geboorte van Haarlems ereburger Harry Mulisch de Vesuvius uitbarstte en bij zijn dood de vulkaan Merapi lava en vuur spuugde, ging het sterven van de geniale dichter Bilderdijk ook gepaard met natuurgeweld.
Eigenlijk zijn de mythen rond deze grootste 19e-eeuwse bard nog bonter. De dichter werd tijdens zijn sterven, tijdens een hevig onweer boven Haarlem, op verschillende plekken tegelijkertijd gezien. Een vingerwijzing Gods?
Zo werd hij door diverse omstanders waargenomen bij de door de bliksem getroffen en in brand geraakte runmolen Het Fortuin.
Na de lezing wordt er een krans gelegd bij het graf van Bilderdijk. Adriaan van Dis draagt een zelfgeschreven vrolijke pastiche op Willem Bilderdijk voor. ’s Avonds is er in het Noord-Hollands Archief het Bilderdijk-diner, met tafelredes van onder anderen Adriaan van Dis, Ruud Douma, Rick Honings, Marita Matthijsen, Eric Moormann, George Moormann en Peter van Zonneveld.
¶ Info over het programma van de Bilderdijk-lezing en over kosten & aanmelden voor het Bilderdijk-diner vind je hier.