vrijdag 16 november 2012 – Vanaf de oprichting van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden was nationale eenheid het parool. Maar hoe smeed je eenheid in een land met een versnipperde geschiedenis, met een versnipperd volk, met vele talen en met vele culturen?
De initiatieven die men in 1814 daartoe ondernam, komen ter sprake op het internationale en interdisciplinaire colloquium van de Werkgroep Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, op vrijdag 23 november. Plaats: Université de Liège (Salle Académique), aan de Place du Vingt-Août 7-9. Het thema is De periferie aan het woord: het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden vanuit Waals en Luxemburgs perspectief.
Van overheidswege koos men ervoor de nationale eenheid te smeden door vooral de inwoners van de Zuidelijke provincies te confronteren met veranderingen. Zo werd het Nederlands een nationale taal, ten nadele van het Frans. De gulden werd na verloop van tijd de enige geldige munt. En de invloed van katholieke kerk werd dankzij diverse onderwijshervormingen steeds meer ingeperkt.
Daar waren de Walen en Luxemburgers, die zich nu in de periferie van het nieuwe vaderland bevonden, bepaald niet gelukkig mee. Op het colloquium meer over hun reacties. Lees hier over het programma en hier over de aanmeldingsprocedure.