zondag 18 november 2012 – Afgelopen woensdag overleed Ab van der Steur, antiquaar en liefhebber te Haarlem. Onverwacht kwam dat droeve bericht niet, omdat al wel langer bekend was dat hij aan een dodelijke ziekte leed.
Ab van der Steur was een innemende en hoffelijke man die schandalig veel wist van boeken, boekenmakers en de wereld waarin die boeken geschreven, gedrukt en gelezen werden.
In Venray, bij de begrafenis van Marcel te Wilt, zag ik Ab van der Steur voor het eerst. Daarvóór had ik zijn naam al zo vaak gezien en gehoord dat ik meende dat de man een onbenaderbaar monument moest zijn, zijn antiquariaat in Haarlem leek mij (zonder de kapitalen van Dagobert) een onneembare veste. Voortlopend in Venray maakte ik kennis met een goedhartige man die met een bijzondere sympathie sprak over bijna iedereen, in het bijzonder over de man over wie gerouwd werd.
In Haarlem leidde korte tijd later een trap naar het paradijs van de boekenliefhebber. Op een zaterdagochtend betrad ik gewapend met wat geld het domein van Ab van der Steur, die op correcte wijze werd gesecondeerd door Theo Hopman. Als Ab koffie aanbood, vergat Theo niet aan de koekjes te denken. Daarvóór hadden beiden al aan veel meer gedacht: zij wisten bij wijze van spreken wat je hebben wilde … en dat was dan eigenlijk in alle gevallen ook zo.
Zelden een plaats bezocht waar zakelijke transacties in zo’n aangename sfeer van vriendschap en empathie werden verricht. Ab van der Steur gaf je het gevoel dat het zojuist gekochte oude boek bij jou goed op zijn plaats was, hij oogde blij dat jij de nieuwe bezitter ervan was. Hij had zelfs een doosje aangelegd, waarin boeken zaten die ik ongetwijfeld nu of later wilde hebben.
Ab was niet alleen antiquaar, hij was ook onderzoeker. Zijn bibliografie is omvangrijk. Van de artikelen die ik van hem las, spat het plezier af. Ze kwamen voort uit een soort persoonlijke noodzaak; al maakte hij er in zijn gulheid geen geheim van dat sommige artikelen ook best door een ander geschreven hadden mogen worden. Dan had hij ze graag gelézen.
Zijn catalogi zijn wonderen van vasthoudendheid, werk, liefde en onderzoek. Moge de geest van Ab nog langdurig waaien in Haarlem en in de herinnering van zijn boekenvrienden. — PA (foto Antiqbook)