Sinterklaasgeschenk in stijl

dinsdag 20 november 2012 – Wie nog een sintgelovig neef- of nichtje heeft rondlopen dat hoognodig moet kennismaken met de 18e eeuw, heeft geluk. Op 25 november presenteert het Museum Vrijthof (Maastricht) het kinderboek Gemaskerd naar het bal (€ 12,95).

Het is geschreven door kinderboekenauteur Arend van Dam en geïllustreerd door het Maastrichtse duo Ivan en Ilja (tevens katten- en tuinliefhebbers).

Het verhaal gaat over Sophie Von Wildegg en haar bezoek aan Maastricht in 1784. Sophie logeert bij haar oom en tante. Ze vindt het gezellig maar ze wordt wel behoorlijk in het gareel gehouden door haar tante. Ze moet heel erg letten op de etiquette: Sophie moet een pruik en een korset dragen. Ze leert alle strenge etiquetteregels uit haar hoofd.

Sophie mag ook niet met mensen omgaan die niet van haar stand zijn. Dat doet ze stiekem wel. Ze ontmoet dan Gabriel, de zoon van de boekhandelaar Jean Edmé Dufour. Samen met gabriel ontdekt ze de stad en beleeft ze vele avonturen. Ze maakt kennis met de prins en prinses van Oranje.

Sophie Von Wildegg heeft echt bestaan. Hier een plaatje van het slot Wildegg in Duitsland. In 1951 verscheen Aus dem Tagebuch des Schlossfräuleins von Wildegg. Dufour heeft ook bestaan. De Parijzenaar gaf in compagnie met Roux een groot aantal (Franstalige) boeken uit die bestemd waren voor de export naar Frankrijk. Via Straatsburg werden ze het land binnen gesmokkeld.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.