Een ballonnetje opgelaten

maandag 26 november 2012 – Bij uitgeverij Les Presses du Midi zijn de facsimiles van de tweedelige Description des expériences de la machine aérostatique de MM de Montgolfier afgeprijsd. De korting is niet groot, maar het boek is aantrekkelijk. Vooral voor de luchtballonexperts onder de 18e-eeuwers.

Het werk is ook via GoogleBooks te raadplegen (deel 1 en deel 2). Het is geschreven door de vulkanoloog Faujas Barthelemy Saint Fond (1741-1819). Hij was gefascineerd door het idee dat de mens kon vliegen. Hij steunde dan ook het experiment van de natuurkundige Jacques Charles in Parijs, die op 27 augustus 1783 de lucht in ging. Ook nam hij deel aan de experimenten van Etienne de Montgolfier en Jean-François Pilâtre de Rozier.

In zijn Description des expériences de la machine aérostatique beschreef hij uitvoerig de aerostatische experimenten van Montgolfier. Hieronder wat plaatjes uit het boek: erop klikken om ze te vergroten. Lees hier het artikel ‘Geen stervling deed ooit zulk een’ smak. Dirk Kuipers en ‘De Historie en het Einde der Luchtbollen (1786)’ uit de Mededelingen van de Stichting Jacob Campo Weyerman 21 (1998), geschreven door Peter Altena.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.