Filosofische gesprekken uit de 18e eeuw

maandag 3 december 2012 – Na de Filosofische vertellingen (Voltaire, 2007) en de Filosofische gedachten (Diderot, 2012) verscheen vorige maand bij uitgeverij Van Gennep het boek Filosofische gesprekken. Opnieuw van Diderot. De drie werken zijn alle toegelicht en vertaald door Hannie Vermeer-Pardoen, die menig uitmuntende Diderot- en Voltaire-vertaling op haar naam heeft staan.

Filosofische gesprekken zijn populair tegenwoordig. Op het worldwide web vind je heel wat welwillende consultants die hun diensten op dit terrein aanbieden. Een vorm van praktische filosofie, zeg maar, voor mensen die antwoorden zoeken op vraagstukken waarmee zij worstelen. Nu eens geïnspireerd door Tao of Confucius, dan weer op de wijze Plato of Socrates. Ook in de 18e eeuw waren ze ‘in’.

Zo deed ook Denis Diderot aan filosofische gesprekken. Hij is een van de grote denkers van ‘De eeuw der filosofen’. Diderot was geen bedenker van gesloten systemen. De verschillende benaderingen van een filosofisch probleem goot hij graag in de vorm van een gesprek, waarbij ieder aan het woord komt zodat het probleem van alle kanten bekeken kan worden.

Filosofische gesprekken bevat drie gesprekken. Ze zijn gevoerd in de jaren zeventig van de 18e eeuw. Hierin bespreekt Diderot op bedrieglijk eenvoudige toon, in een vaak ironische stijl, de meest complexe vraagstukken. Citaat flaptekst:

Zoals de vraag of je op eigen gezag de wet mag negeren als de toepassing ervan in jouw ogen onrechtvaardig is. In het tweede gesprek toetst hij de westerse seksuele moraal aan die van het ‘natuurvolk’ op Tahiti en in het derde gesprek praat hij met de vrouw van een maarschalk over de vraag of er een moraal kan bestaan zonder geloof. De dialoogvorm biedt steeds ruimte voor nuance én humor.

¶ Denis Diderot, Filosofische gesprekken. Vert. en nawoord van H. Vermeer-Pardoen. Uitgeverij Van Gennep. ISBN 9789461641885. Prijs € 9,90 (paperback, 144 blzz).

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.