dinsdag 5 december – Vorige maand werd in het Museum Meermanno een mini-symposium gehouden (zie hier), waar niet alleen een onbekend portret van de oude Johan Meerman officieel aan het museum werd geschonken, maar waar ook een interessante bundel werd gepresenteerd.
Het archief van stichter van het Meermanno Museum Willem baron van Westreenen (1783-1848) biedt – aldus de flaptekst – een zeldzaam gedetailleerde inkijk in de structuur en wordingsgeschiedenis van zijn verzameling. Een verzameling incunabelen, handschriften, Egyptische, Griekse en Romeinse oudheden, Romeinse munten, en middeleeuwse schilderijen. Hierover gaat een deel van het boek.
Het boek laat tevens zien hoe Gerard Meerman (1722-1771) als achttiende-eeuwse geleerde te werk ging en hoe zijn zoon Johan (1753-1815) – de man van het portret – onder Lodewijk Napoleon voor het eerst in Nederland een cultuurpolitiek vormgaf.
Verder komt de numismaat Pieter van Damme (1727-1806) aan de orde. Er wordt een beeld geschetst van een internationaal opererende handelaar met een niet geheel smetteloze reputatie. – Dit alles is geschreven op basis van de persoonlijke archieven en egodocumenten van de betrokkenen.
¶ Jos van Heel m.m.v. Gert Floor, Erik Geleijns en Rudi Ekkart (red.), Een wereld van verzamelaars en geleerden. Gerard en Johan Meerman, Willem van Westreenen en Pieter van Damme en hun archieven. Uitgeverij Verloren. ISBN 9789087042851. Prijs € 35 (333 blzz met illustraties).