Academiecollecties op het web

De schedels van de bende van Zwartjesgoed

Franz Joseph Gall meet schedel op. Aquatint door F.C. Hunt (naar E.F. Lambert)

donderdag 6 december 2012 – Sinds kort zijn de erfgoedcollecties van negen Nederlandse universiteiten voor het eerst in één keer tegelijk online te doorzoeken dankzij een nieuwe website.

Via deze website stuit je ineens op een paar schedels uit het Universiteitsmuseum Groningen. Ze zijn ooit door Petrus Camper en Pieter de Riemer verzameld. De schedels zijn van misdadigers die na hun dood ter beschikking van de wetenschap zijn gesteld, zoals dat in die tijd gebruikelijk was.

De Haagse hoogleraar De Riemer kreeg in 1806 de lijken van drie criminelen op zijn ontleedtafel: leden van de beruchte bende Zwartjesgoed. De Riemer was vooral geïnteresseerd in de vorm van hun schedels om te kijken of er verband bestond tussen de schedelvorm en de eigenschappen van de persoon. Rond 1800 maakte de hersenschedelleer van Franz Joseph Gall, een Duitse tijdgenoot van De Riemer, opgang in Europa.

¶ Lees hier meer over de bende Zwartjesgoed. Luister hier naar een radiodocumentaire over de bende. Vorige maand stond op de JCW-site een bericht over horror in Londen: over een illegale manier om medici te voorzien van lijken ten behoeve van het aanschouwelijk onderwijs.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.