Bijbelschimp

‘Psalmen maaken tot Pasquillen’

zondag 9 december 2012 – Op de grondvergadering van het JCW (19 januari 2013) is de grote lezing gewijd aan ‘Meesterstukken in Bijbelschimp’. Peter Altena spreekt over de legendarische uitzending van Zo is het toevallig ook nog eens een keer in 1964, die onder de titel Beeldreligie de geschiedenis is in gegaan. Deze satire staat niet op zichzelf: ook in de late achttiende eeuw waren er al satirische bijbelboeken. Hieronder de toelichting van Peter:

Had Christus humor? De meeste christenen zeker niet. In de voorbije eeuwen waren in Nederland de christelijke tenen veruit het gevoeligst. Gelovigen reageerden fel op het gebruik dat satirici maakten van ‘woorden uit de bijbel’.

In de woorden van de destijds gezaghebbende dominee J. J. Buskes ging het in 1964 om ‘stijlloze profanie’, waarin ‘bijbelwoorden werden ontwijd en doodgemaakt’. Heel veel milder pakten de oordelen in de late achttiende eeuw over de ‘Bijbelschimp’ niet uit.

In mijn lezing zal ik vooral aandacht schenken aan de tientallen satirische bijbelboeken die in de laatste decennia van de achttiende eeuw verschenen. Was het eigenlijk wel ‘Bijbelschimp’ of ging het eigenlijk om onschuldig tijdverdrijf? Hadden de bezitters van de gevoelige tenen gelijk en legde de satire de bijl aan de wortels van het christendom?

¶ De grondvergadering is gratis toegankelijk voor belangstellenden. Wegens de beperkte capaciteit van de zaal in de Gevangenpoort hebben JCW’ers wel voorrang. Aanmelden door vóór 5 januari 2013 een mail te sturen naar de secretaris.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.