Boeken binden

zondag 16 december 2012 – In de 17e eeuw schreef Dirck de Bray zijn Kort onderweijs van het boeckenbinden, een geïllustreerde handleiding voor het binden van perkamenten en leren boekbanden. Het manuscript is, met persoonlijke aantekeningen, bewaard gebleven in het Noord-Hollands Archief.

Het is de enige volledige uiteenzetting over het boekbinden voor het begin van de 18e eeuw. Het kwam al in 1977 in drukvorm op de markt, in de editie van Koert van der Horst en Clemens de Wolf. Onlangs kwam er een nieuwe, verbeterde editie van uit bij Atelier De Ganzeweide (prijs € 39 ongebonden, € 49 gebonden).

De ongebonden editie is al een tijdje geleden verspreid onder een aantal geronmmeerde boekbinders. Die hebben de losse katernen op hun eigen manier ingebonden. Van het resultaat is nu een tentoonstelling te zien in het Noord-Hollands Archief (tot en met vrijdag 4 januari 2013). Er is ook een nagebouwd interieur van een boekwinkel annex boekbinderij uit de tijd van De Bray te zien in de Janskerk, gebaseerd op de fraaie tekeningen van De Bray zelf.

¶ De tentoonstelling Boekenbinden! De Bray anno nu wordt georganiseerd door de Stichting Handboekbinden en het Noord-Hollands Archief. Tot en met vrijdag 4 januari 2013 tijdens de openingstijden van het archief. Van 27 december t/m 29 december zijn er demonstraties handboekbinden. De toegang is gratis. Het boek is in beperkte oplage gedrukt. Je kunt het hier bestellen. Het origineel is in powerpoint hier te bekijken.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.