Oorlog gunstig voor economie

Hohenfriedeberg.Attack.of.Prussian.Infantry.1745

Aanval van de Pruisische infanterie tijdens de Slag bij Hohenfriedberg. Schilderij Carl Röchling.

maandag 7 januari 2013 – Oorlog vergrootte de rijkdom van de Nederlandse elite. Dat is een van de conclusies in Masters of War. State, capital, and military enterprise in the Dutch cycle of accumulation (1600-1795). Volgende week verdedigt Pepijn Brandon dit proefschrift aan de UvA. De uitgever is onbekend (link).

Pepijn Brandon laat zien hoeveel baat Nederland heeft gehad bij het oorlog voeren. De economie voer er wel bij, de staat werd door oorlog gevormd en de toplagen van de Nederlandse maatschappij sponnen er garen bij.

Door de aandacht voor deze voordelen krijgt de lezer een nieuwe kijk op het ‘militair-industriële en militair-financiële complex’ achter de rijkdom van de Republiek. Ook de oude debatten over de oorzaken van het succes en de neergang van de Gouden Eeuw komen in een nieuw daglicht te staan.

De studie toont aan dat geprivatiseerde oorlogvoering geen nieuw fenomeen is. Juist in de Nederlandse Republiek was deze vorm van oorlog voor winst bijzonder ontwikkeld. Kernspelers in het ontstaan van het moderne Nederland (zoals de VOC, de WIC, de handelselite en het huis van Oranje) komen daardoor in nieuw licht te staan. Zij waren de grootleveranciers van geweld.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.