Handboek seks en zwangerschappen onder de hamer

Aristotle's master-piecedonderdag 10 januari 2013 – Volgende week gaat bij veilinghuis Lyon & Turnbull een exemplaar uit ±1766 van het beroemde Aristotle’s Compleat Master-Piece onder de hamer. De Engelse media draaien daardoor helemaal dol, zo blijkt uit de vele berichten hierover.

Wat is het geval? Aristotle’s Compleat Master-Piece (1680) is namelijk een handleiding over seks en zwangerschap. Het is sinds medio 18e eeuw verboden geweest, of op z’n minst als extreme pikanterie van onder de toonbank verkocht. Pas in 1961 zou het verbod zijn ingetrokken.

Zoals vaker het geval is, leidde juist het verbod tot vele herdrukken. Het werk behoort tot de grote bestsellers van het Verenigd Koninkrijk.

Aristotle’s Compleat Master-Piece laat zien hoe men in de 17e en 18e eeuw dacht over seks. Het is geschreven voor verloskundigen en jonge echtparen. Er staan waarschuwingen in tegen de schadelijke gevolgen van buitenechtelijke seks. Zo kunnen de kinderen mismaakt ter wereld komen: met lichaamsdelen op de verkeerde plek, ruw behaard of als siamese tweeling. Eigen schuld dus.

Maar er staan ook theorieën in over seksueel genot. Mannen en vrouwen moeten genieten van seks, zo is de boodschap, omdat vrouwen alleen dan zwanger kunnen worden. Pas in latere eeuwen realiseerde men zich dat klaarkomen geen voorwaarde is tot zwangerschap. Toen hoefden vrouwen naar het oordeel van de heren medici niet meer van seks te genieten.

Aristoteles heeft overigens niets met de tekst van doen. Er staan veel plaatjes in. Lees hier de tekst van een vroeg-twintigste-eeuwse uitgave online.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.