De Rembrandt van de rozen

redoutevrijdag 11 januari 2013 – De Fransman Pierre Joseph Redouté (1759-1840) maakte meer dan 21.000 tekeningen van bloemen en planten. Zowel koningin Marie-Antoinette en keizerin Joséphine Bonaparte namen hem als hofartiest in dienst: om de flora uit hun Parijse tuinen te schilderen.

Teylers Museum wijdt vanaf volgende week een expositie aan zijn rozenaquarellen. De ‘Rembrandt van de rozen’ krijgt daarmee in Nederland zijn eerste overzichtstentoonstelling.

Het talent van Redouté (portret) is onmiskenbaar, maar de populariteit van zijn bloemen dankt hij ook aan het feit dat er in de 18de eeuw een botanische rage woedde. Uit alle hoeken van de wereld werden exotische en zeldzame planten naar Europa gebracht. Ook begon menigeen bloemenplaatjes te verzamelen.

¶ De expositie Rozen van Redouté in het Teylers Museum duurt van 19 januari t/m 5 mei 2013. Op het web zij vele Redouté-rozenprenten te vinden. Er is ook een catalogus. In de geboorteplaats van Redouté Saint-Hubert (België) is een museum aan hem gewijd.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.