Marlborough: diplomatiek, gewiekst, roemrucht en onoverwinnelijk

Marlboroughmaandag 14 januari 2013 – John Churchill, 1ste hertog van Marlborough, prins van Mindelheim (1650-1722) is voor 18e-eeuwers geen onbekend figuur. Hij was in 1704, voor Engeland en de Republiek, de aanvoerder van de roemruchte veldtocht naar het Beierse Blenheim aan de Donau. Prins Eugenius voerde de legers van de Habsburgse keizer aan. Het was de tijd van de Spaanse Successieoorlog. Tegen de Fransen.

Deze strijd tegen Lodewijk XIV kostte grote aantallen manschappen het leven. Maar in de geschiedschrijving telt slechts het resultaat: mede dankzij de Engelse veldheer kon Lodewijk de successie op de Spaanse troon wel vergeten.

Over de hertog van Marlborough is eind vorig jaar de bundel Marlborough. Soldier and Diplomat verschenen. Twaalf historici belichten elk een aspect van het leven van de strijdvaardige hertog. Nu eens vanuit het perspectief van zijn vijanden (Frankrijk en Duitsland), dan weer vanuit het gezichtspunt van zijn opdrachtgevers (de Republiek en de Engelsen). Ook is er aandacht voor het imago van Marlborough, zoals blijkt uit kranten, pamfletten en gedichten. Of uit schilderijen.

De militaire successen van Marlborough brachten zijn familie ongekende rijkdom, macht en invloed. Naar het schijnt was het strategische genie tevens een knappe jongen en een sympathieke diplomaat. Ook dat laatste komt in het boek ter sprake. Hij bewoog zich met gemak maar discreet (lees: gewiekst) in paleizen en aan hoven.

¶ John Hattendorf, Augustus Veenendaal en Rolof van Hövell tot Westerflier (red.), Marlborough. Soldier and Diplomat (Zutphen, Karwansaray Publishers). ISBN 978-9490258047. Prijs: 408 blzz voor € 75 (met vele plaatjes). Inhoudsopgave hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.