donderdag 17 januari 2013 – Hoewel Les Miserables een op-en-top 19e-eeuwse roman is, zitten er zoveel 18e-eeuwse elementen in, dat hier toch even de aandacht moet worden gevestigd op de film Les Misérables. Voor insiders: Les Mis.
Het verhaal begint in 1796, wanneer de hoofdpersoon Jean Valjean brood jat om de uitgehongerde kinderen van zijn zus van voedsel te voorzien. Hij wordt opgepakt en voor jaren achter slot en grendel gestopt.
Na jaren dwangarbeid staat hij in 1815 weer op straat. Voorwaardelijk vrij. Hij heeft natuurlijk een goed karakter maar gaat, daartoe genoodzaakt door miserabele omstandigheden, opnieuw de fout in. Uiteindelijk begint Valjean onder een nieuwe naam een nieuw leven. Een gouden toekomst breekt aan. Armen worden rijk, maar komen weer armen op hun weg tegen. Niet altijd tot hun genoegen.
In 1832 is het onrustig in Parijs. Generaal Lamarque is de enige man in de regering die zich het lot van miserabele straatkinderen en bedelaars aantrekt. Een aantal idealistische studenten bereidt zich voor op de revolutie, die ongetwijfeld zal uitbreken als Lamarque sterft. Lees hier verder hoe het met Valjean afloopt.
De begrafenis van Lamarque leidt tot heroïsche scenes in de film. Het decor is Place de la Bastille (waar ook de gevangenis van Valjean stond), maar ga daar maar eens staan met een filmcamera. De regisseur heeft daarom het 18e-eeuwse terrein van het National Maritime Museum in Greenwich als filmset gekozen.
De veertig meter hoge olifant, ooit door Napoleon als symbool van zijn overwinningen verklaard, wordt nu meegesjouwd in de begrafenisstoet van Lamarque en de daarop volgende studentenopstand. Prachtige beelden.
¶ De film, waaraan een Golden Globe is toegekend, is zojuist in Nederland in première gegaan. Je kunt hem hier in zijn geheel bekijken. Lees hier over de nooit gerealiseerde plannen van een Parijse architect uit 1758 om een monumentale olifant te bouwen.