Banier van Belle in Groningen

Het Boek ONTvrijdag 25 januari 2013 – In de vermakelijkste roman die ik in lange tijd las, Het boek Ont van Anton Valens, legt de hoofdpersoon enkele malen een bezoek af aan zijn moeder Gesina.

Het verhaal speelt zich af in Groningen en Isebrand Schut, de held van het verhaal, ziet in de studeerkamer van zijn moeder een banier hangen met daarop ‘een levensgrote beeltenis van Belle van Zuylen. Gesina studeert en schrijft en blijkt te werken aan een bijdrage aan een Engelstalige publicatie, getiteld Witches, prostitutes, housewives – feminine positions at the onset of the Age of Enlightment.

Moeder Gesina is dus van de Verlichting – mishandeld als ‘Enlightment’ – en het feminisme en dat blijft een gouden combinatie. Herinnert de titel van het boek niet heel sterk aan een befaamde en klassieke publicatie van de feministes Barbara Ehrenreich en Deirdre English, Witches, Midwives, and Nurses. A History of Women Healers?

Gesina? Het toeval wilde dat ik een paar weken geleden De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans herlas. In die roman heet de nu en dan gestoorde moeder van Henri Osewoudt Gesien. In Valens’ roman vond ik ook een knipoog naar die andere roman van Hermans, Nooit meer slapen. Of is dit bijziend lezen?

Het optreden van Belle in Groningen is een kleine voetnoot in de geschiedenis van de receptie van Belle van Zuylen in Nederland. Vraag is nog of Valens bij deze Belle-fan een echte liefhebster in gedachten had en of de coïncidenties moedwil zijn of misverstand. — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.