Portret van Mozart ontdekt

Austria New Mozart Portraitdonderdag 24 januari 2013 – Mozart was geen mooie jongen. Hij was klein van postuur: slechts anderhalve meter lang. Een groot hoofd, een rare neus en een bleke teint. Kleine handen en grote, blauwe, licht uitpuilende ogen. Desondanks moet de componist een levendige uitstraling hebben gehad.

De meeste mensen hebben Mozart wel eens ergens gezien. Op cd’s, affiches, of op een Mozartkugel. Maar is deze heer in een doorgaans rode jas en met een witte staartpruik wel Mozart?

De authenticiteit kan, zo veel eeuwen na zijn dood, alleen maar bevestigd worden door de frequentie waarmee de bepruikte rodejasman wordt afgebeeld. En dat brengt risico’s met zich mee. Terug dus naar eigentijdse bronnen, zo luidt de boodschap.

Dat heeft men in Salzburg ook gedacht. Daar is van 26 januari tot 14 april, in het voormalige woonhuis van Mozart (Mozarteum), een expositie van de vele portretten die van de componist bewaard zijn gebleven: Mozart-Bilder – Bilder Mozarts. Ein Porträt zwischen Wunsch und Wirklichkeit (info hier).

Voor deze gelegenheid heeft men alle Mozart-portretten nog eens goed bekeken. Eén ervan plaatst kunsthistorici al jaren voor raadsels: is het ‘m nou of niet? Geen rode jas, geen strak gecoiffeerde staartpruik maar een grauwe warrige haardos. Dat kan Mozart toch niet zijn?

Maar door allerlei getuigenissen van derden over de componist goed te bestuderen kwam men tot de conclusie dat dit Mozart zonder opschmuck moest zijn. En ook dat het beroemde portret van een jongen met vogelnest (van Zoffany) helemaal geen Mozart is.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.