Nog meer vrede uit Utrecht

Adriaen Honich, De Stadhuisbrug te Utrecht (1663)

Adriaen Honich, De Stadhuisbrug te Utrecht (1663)

vrijdag 1 februari 2013 – Op dinsdag 12 februari 2013 (20-22 uur) wordt in de Utrechtse Pieterskerk de Nicolaas van der Monde-lezing gehouden door Renger de Bruin. Hij geeft dan een toelichting en inleiding op de herdenkingstentoonstelling In Vredesnaam, die het Centraal Museum wijdt aan 300 jaar Vrede van Utrecht.

De betekenis van dit verdrag wordt ook uit de doeken gedaan in de tentoonstelling zelf, maar die opent pas haar deuren op 12 april (tot en met 22 september). Daarna reist de expositie in gewijzigde vorm door naar Madrid, Rastatt (D) en Baden (CH).

Voorwerpen uit verschillende Europese landen vertellen het verhaal van de vrede en van de oorlogen die daaraan voorafgingen: portretten van hoofdrolspelers als Lodewijk XIV, slagveldarcheologie en natuurlijk de ondertekende verdragstekst uit 1713. Afbeeldingen van deze voorwerpen zullen te zien zijn tijdens de lezing, die een voorproefje van de tentoonstelling geeft.

Renger de Bruin (1956) is als conservator stadsgeschiedenis bij het Centraal Museum verantwoordelijk voor de samenstelling van de expositie. Naast zijn conservatorschap was hij in 2001-2011 bijzonder hoogleraar Utrecht Studies.

¶ Locatie: Pieterskerkhof 5, 3512 JR Utrecht. De (verwarmde) Pieterskerk is open vanaf 19.30 uur. In de pauze wordt koffie en thee geschonken, na de lezing zijn andere dranken verkrijgbaar. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.