De Malle Graaf van Rottum

Blarney Castle (vlakbij Cork, Ierland)

Blarney Castle (vlakbij Cork, Ierland)

zondag 27 januari 2013 – Voorjaar 1706 kocht Donough McCarthy, de Ierse graaf van het Clancarty, het eiland Rottumeroog en vestigde zich daar. Hij was in 1697 door koning-stadhouder Willem III uit zijn vaderland verbannen.

Geplaagd door heimwee, maar omringd door vrouwen, muzikanten en aangebroken wijnvaten leefde hij een bitterzoet en copieus leven op het kleine eiland. Het leverde hem bij de Groningers de bijnaam Malle Graaf op. Uiteindelijk werd Clancarty door de stormvloed van kerst 1717 van zijn kleine heerlijkheid verdreven.

Dit alles staat te lezen in de aankondiging van de OVT-uitzending van 23 december 2012 (hier te beluisteren, vanaf 11.25 uur). In de serie Het Spoor terug worden de lotgevallen van deze Malle Graaf van Rottum gereconstrueerd.

Nadat Clancarty Rottumeroog had verlaten, deden vele sterke verhalen over hem de ronde. Zo zou hij drie dames om zich heen hebben gehad: eentje met rood, eentje met zwart en eentje met blond haar. Een ander verhaal wil dat hij zijn eigendomsrechten misbruikte door gestrande schepen van hun lading te beroven. Jutten in opdracht, of opjutten.

Wat daarvan ook waar mag zijn, vaststaat in elk geval dat de Malle Graaf het onderhoud van het eiland verwaarloosde. Dat was voor de Staten van Stad en Lande reden om het eiland in 1738 terug te kopen. In 1798, onder de Bataafse Republiek, werd het eiland nationaal eigendom.

Voor kenners van 18e-eeuwse oplichters: Donough McCarthy was een soort Syberg. Maar dan anders. Iers.

¶ Lees hier een uitgebreid verhaal over Lord Donough MacCarthy, over wie allerlei sterke verhalen de ronde deden. Er is ook een boek over verschenen. Info hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.