Boekzaal van Europe (1692-1704) heropend

Boekzaal van Europedinsdag 29 januari 2013 – Nog geen anderhalve week geleden stonden de gezichten in de bibliotheek van de Nijmeegse Radboud Universiteit op trots: voor het eerste Nederlandstalige geleerdentijdschrift Boekzaal van Europe werd er de digitale loper uitgerold.

Het blad van de Rotterdammer Pieter Rabus is daarmee ontsloten en die ontsluiting – op categorie (en dan op auteur), op vertaler, op plaats van uitgave en op uitgever – is voor onderzoekers van de vroege Verlichting een geweldige stap vooruit. Zeker nu die Nederlandse vroege Verlichting sinds enige decennia is gaan gelden als de vroege Verlichting ‘tout court’. Welkom in de voorhoede van de Verlichting!

De boektitels zijn ook nog eens gelinkt aan titelbeschrijvingen in de STCN. In de wandelgangen hoorde ik dat de beschrijvingen weldra ook nog gekoppeld worden aan de artikelen zelf. Ja, dan is het feest compleet.

Initiatiefnemers van dit ‘Open Access Project’ Early Enlightenment in a Rotterdam Periodical (EERP) zijn Jan de Vet, die in 1980 hét boek over Rabus schreef, en Jacques Baartmans. Beiden tekenden ook voor het essay, dat bij gelegenheid van de heropening van de Boekzaal verscheen, ofschoon (gelukkig) nog in gedrukte vorm. De bibliotheek is toegankelijk via www.eerp.nl en je kunt er zo vaak als je wilt gebruik van maken. Geen sluitingstijden. Kom daar nog eens om! — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.