Het boek bij de expositie

Uit de plooi! – 2

Uit de plooidonderdag 7 februari 2013 – De expositie Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging moet je gaan zien. En het boek, dat Joost Rosendaal bij gelegenheid van de tentoonstelling schreef, moet je lezen én bekijken. Het boek heeft dezelfde titel als de expositie, maar het is geen catalogus. Uit de plooi! – het boek – geeft veel meer.

De thema’s van de tentoonstelling komen in kleine hoofdstukjes aan bod, maar er zijn ook korte geschreven portretten van kopstukken. De keuze van die kopstukken – Weyerman, Ludeman, Troost, Josina van Boetzelaer, Van Marum, Elisabeth Wolff-Bekker, Daendels, prinses Wilhelmina, Paape en Vreede – is veelzeggend. Nederland is even geen buitengewest van de internationale Verlichting, maar een spannende, lichtgeraakte, overgevoelige, modieuze en dappere collectie van opmerkelijke mannen en vrouwen. Dit is een eeuw die niet opgeschud hoeft te worden of met een plumeau bewerkt moet worden, déze achttiende eeuw leeft en zindert.

De teksten zijn puntig en informatief, je schiet door het boek heen en wordt niet gehinderd door nodeloze opsommingen van namen en titels. Nergens is de toon uitleggerig.

Het boek is een lust voor het oog: wat opvalt, is dat de bekend geachte collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam voor heel wat tot op heden nimmer gereproduceerde prenten en schilderijen getekend heeft. Ook lokale en gewestelijke verzamelingen zijn met vrucht geplunderd.

Enthousiast? Ik wel. En dan nu als een hazewind naar boekhandel en museum! — PA

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.