Willem Bilderdijk en koning Willem Alexander
vrijdag 8 februari 2013 – Tommy Wieringa diende voorbije zaterdag de aanstaande vorst niet alleen van lectuuradvies, maar hij stuurde hem die boeken ook toe. Eéntje van Joseph Roth, Hotel Savoy. Goede smaak. En nu maar hopen dat de kroonprins zich over de bij hem vermoede tegenzin heen zet.
Onwillekeurig moest ik daarbij denken aan Willem Bilderdijk en zijn relatie met de prinsen en koningen: hij onderwees als bekend Lodewijk Napoleon het Nederlands en stadhouder Willem V en koning Willem I mochten op meer dan zijn gebed rekenen.
Als Bilderdijk al boeken naar de gekroonde hoofden zond, dan waren dat ongetwijfeld werken van hemzelf. Het liefst flankeerde hij dan nog de ontvanger om er streng op toe te zien dat die de boeken opensneed en hardop las en herlas. Bilderdijks onbescheidenheid was even irritant als ontwapenend.
De verhouding tussen Big Willem en de Vorstjes staat centraal in de vergadering die de Vereniging Het Bilderdijk-Museum op vrijdag 22 februari houdt. De toon zal die middag in eigen veste – Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam – ongetwijfeld serener zijn dan die klonk op zaterdag 3 november in de Roode Bioscoop in Amsterdam toen enkele vrienden van Bilderdijk zich licht belachelijk maakten door hun Willem te verheffen ten koste van Multatuli.
Op 22 februari zijn er geen ‘vijanden’ en is er in de middag een aantrekkelijk programma. De ledenvergadering start om 13.30 uur. In het verleden maakte ik vele malen de omreis om de ledenvergadering bij te wonen, vanwege de koektrommel van mevrouw Van Essen die iedereen onder de vijftig toesprak als ‘het jonge volkje’. Het échte programma begint om 14.00 uur met lezingen van Monique van Rooijen, Bart Verheyen en Jeroen Koch over Bilderdijk, Napoleon en Willem I.
Zo tegen vieren lanceert de onvermoeibaar-nijvere Marinus van Hattum een bundel met lofdichten op Helmers. Van Hattum is de schrijver van een vuistdikke dissertatie over Helmers en ‘Dreh- und Angelpunkt’ van de Vereniging en goed voor een niet te stoppen vloed aan tekstedities. Helmers is op 26 februari 2013 twee eeuwen dood en dat vraagt om gepast huldebetoon.
In mijn verbeelding zie ik de nieuwe koning de oude Helmers lezen. Ik zou spontaan met een vlaggetje gaan zwaaien en een oranje muts kopen. — PA