Meester van het avondlicht

James Watt door Petrus van Schendelzondag 10 februari 2013 – Nog een week te gaan: de tentoonstelling Petrus van Schendel. Meester van het avondlicht in het Breda’s Museum. Daarna moet je ervoor naar Museum Villa Vauban in Luxemburg.

Petrus van Schendel (1806-1870) werd geboren in Terheijden en groeide op in Breda. Hij is een van de beroemdste kunstenaars van de Nederlandse Romantiek, maar staat met zijn schemerige huis- en straattaferelen midden in de traditie van de 17e en 18e eeuw. De clair-obscurkunst van Van Schendel wordt gezien als een late uitloper van het caravaggisme, dat we kennen van een schilder als Gerrit Dou. Ook Cornelis Troost maakte kaarslichttafereeltjes.

Het werk van Petrus van Schendel – veel kaas-, vis-, fruit- en groentenmarkten bij avond – was erg gewild. Het werd internationaal verkocht, onder meer aan de vorstenhuizen in Engeland, België, Duitsland en Nederland. Sommige onderwerpen zijn duidelijk geïnspireerd op gebeurtenissen uit de 18e eeuw. Zijn grote held was, naar verluidt, de 18e-eeuwse James Watt, de Schotse uitvinder van de moderne stoommachine. Op het schilderij dat hier is afgebeeld (1869), zie je het jongetje Watt starend in het vuur kijken. Je hoort hem denken: stoom???

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.