Muziektaferelen van Watteau

Antoine Watteau (1684-1721) L'Enchanteur Huile sur cuivre Troyeszondag 17 februari 2013 – Het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel (BOZAR) organiseert samen met het Palais des Beaux-Arts de Lille een tentoonstelling rond de Franse schilder Antoine Watteau (1684-1721).

Aan de hand van een honderdtal schilderijen, tekeningen, etsen en muziekinstrumenten maak je kennis met de schilder die beroemd is geworden om zijn galante en vooral intieme taferelen vol met muziek, dans en theater.

Watteau is geboren in de Noord-Franse stad Valenciennes. Hij bracht het merendeel van zijn korte leven door in Parijs, waar hij in Pierre Crozat een belangrijke opdrachtgever en beschermheer vond. Crozat had een kring van musici om zich heen, van wie er velen door Watteau op doek of papier zijn vereeuwigd.

De enorme schilderijencollectie van Crozat – met Rubens, Van Dyck en Titiaan – vormde een belangrijke inspiratiebron voor Watteau. Hij ontwikkelde een stijl die minder hoogdravend en minder formeel was dan die van zijn tijdgenoten. Uiteindelijk is hij de ‘uitvinder’ geworden van het unieke genre van de fêtes galantes: intieme taferelen in weelderige openluchtlocaties, waar gekostumeerde dames en heren genieten van theater, dans of muziek.

¶ De tentoonstelling Antoine Watteau (1684-1721). De muziekles is tot 12 mei 2013 te zien. Praktische info hier. BOZAR organiseert naar aanleiding van de expositie tal van activiteiten, zoals concerten en lezingen (bijvoorbeeld op 26 maart over muziek en muzikanten in het Parijs van Watteau). Mooie plaatjes hier. Info over de Frans-Nederlandse catalogus (€45) staat hier. En een filmpje vind je hier en hier.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.